Lier Woonplezier zet Lier op de kaart van korte ritten-actie

Lier Woonplezier nam de voorbije maand deel aan de Korte Ritten-campagne van Mobiel 21. Deze actie wil mensen aanzetten om voor korte verplaatsing van enkele kilometer de auto aan de kant te laten en te voet of met de fiets te gaan.

Voor Lier Woonplezier was het logisch om deel te nemen aan deze actie. Als je werk wil maken van een autoluwe stad, moet je mensen in de eerste plaats overtuigen om korte verplaatsingen te voet of met de fiets te doen. We wilden niet bij de pakken blijven zitten en tonen dat niet alleen de overheid een verantwoordelijkheid heeft, maar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen tot een autoluwere en schonere leefomgeving.

We beslisten pas op het allerlaatste moment om deel te nemen, en zonder echte voorbereiding deden we op 21 maart via onze facebook-pagina een oproep om deel te nemen. Al gauw waren er een 40-tal enthousiaste deelnemers. Daarmee was Lier Woonplezier de derde grootste onafhankelijke groep uit de niet-deelnemende gemeenten! Spijtig genoeg deed Lier niet mee als gemeente. Uit de resultaten van andere gemeenten blijkt nochtans dat het met steun van het stadsbestuur veel straffer zou kunnen. Aartselaar bijvoorbeeld telt slechts 14.000 inwoners, maar nam wel met 224 mensen deel.

Ook tijdens de actie motiveerden we mensen regelmatig met leuke berichtjes op onze facebook-pagina om de auto aan de kant te laten en bijvoorbeeld te voet of met de fiets te gaan shoppen

Uiteindelijk bespaarden de deelnemers van Lier Woonplezier 1.300 km aan korte ritten. Geen slecht resultaat als je weet dat vele van onze deelnemers sowieso al heel bewust omgaan met hun autoverplaatsingen en dus weinig auto-kilometers konden uitsparen.
En een bewijs dat zo’n acties mensen echt kunnen aanzetten tot een duurzamere mobiliteit.