Autodelen

IMG_0959Afgelopen donderdag organiseerde Lier Woonplezier een info-avond over particulier autodelen, in samenwerking met Autopia.

In Mechelen en Leuven zijn er vrij veel particuliere autodelers, en wordt dit ook door het stadsbestuur ondersteund door parkeerplaatsen ter beschikking te stellen, het Autopia-lidgeld terug te betalen, enzovoort. Dat een stad autodelen een duwtje in de rug geeft, is niet zo verwonderlijk. Volgens Autopia haalt elke deelauto gemiddeld drie à vier auto’s van de baan. Dat is dus alvast een serieuze ruimtebesparing.

De gemiddelde Vlaming doet ongeveer 17.000 km per jaar met de wagen en een huishouden besteedt ongeveer € 5000 per jaar aan autovervoer. Met autodelen kan dat bedrag teruggedrongen worden tot de helft.

Is autodelen voor iedereen?

In Vlaanderen eigenlijk wel. Alles is hier dicht bij elkaar en we rijden veel korte afstanden. De gemiddelde wagen in Vlaanderen staat 23u per dag stil. Daar valt dus wel wat winst te halen.

Je past in het ideale profiel van een autodeler als je aan één van deze kenmerken voldoet:

  • Je overweegt de aankoop van een auto, maar hebt er nog geen.
  • Je hebt geen auto, maar hebt er af en toe één nodig.
  • Je hebt een tweede auto die je eigenlijk te weinig gebruikt.
  • Je overweegt de aankoop van een tweede auto.

Wat is het verschil met Cambio dan?

Er zijn in Lier al twee Cambio-stelplaatsen, maar dat is dan professioneel autodelen. Wie aan particulier autodelen doet, organiseert alles zelf: aankoop, onderhoud, planning, verzekering, enzovoort. Autopia ondersteunt enkel autodeelgroepen bij het organiseren van dat alles.

Een oproep!

Om ook in onze stad het autodelen op de kaart te zetten (letterlijk dan), willen we zoveel mogelijk geïnteresseerde Lierenaars die zich registreren op www.autodelen.net. Dat is helemaal gratis, en je kan dan op de ‘Vraag en aanbod‘ pagina kijken wie er in je buurt nog geïnteresseerd is in autodelen.