Succesvolle fietstocht

Met onze fietstocht voor een autoluwe fietstocht wilden we één ding vooral bereiken: de fietser (opnieuw) zichtbaar maken in onze stad. Want soms lijkt het alsof mobiliteit gelijkstaat aan automobiliteit.

Dankzij de talrijke opkomst (met dank aan het mooie weer) en de ruime persbelangstelling slaagden we in dat opzet.

Een uitspraak van een deelnemende grootvader trof me in het bijzonder:

Vroeger deed ik alles met de auto. Maar sinds ik mijn kleinkinderen al eens met de fiets naar school breng, merk ik hoe gevaarlijk het is.

Een mooie samenvatting in een notedop wat we met deze fietstocht wilden bereiken: bewustmaking.

Onze route was vrij kort (ongeveer vier kilometer) en duurde maar een halfuurtje. Maar ze leidde langs de belangrijkste pijnpunten en plekken waar fietsers meer kansen verdienen. We veroorzaakten hier en daar een kleine file en een geërgerde autobestuurder, maar dat is voor ons vooral een resultaat van de ‘koning auto’ mentaliteit die in Lier heerst: elke belemmering voor het autoverkeer is een hindernis en hoort er niet te zijn.

Onze route
Onze route. Download de PDF

Deze fietstocht toont ook aan dat het centrum van Lier echt ideaal is om snel overal met de fiets te geraken. Met goede randparkings is het centrum dus prima bereikbaar, te voet of met de fiets.

We willen ook graag alle individuele deelnemers en de Fietsersbond bedanken voor hun enthousiaste deelname en hun voorbeeldige fietsgedrag tijdens onze fietstocht.