Aandacht voor verlichting op de Vesten

In de tien maanden dat dit stadsbestuur aan de slag is, werden er al heel wat verkeersmaatregelen getroffen, vooral ten voordele van de vlotte doorstroming van het autoverkeer en het parkeercomfort. Van flankerende maatregelen voor fietsers en voetgangers is nog bitter weinig te merken.

De Vesten zijn één van de weinige autovrije routes die (jonge) fietsers en voetgangers kunnen gebruiken om zich doorheen de stad te verplaatsen.

Verlicht De Vest

Over verlichting op de vesten is zowat iedereen het eens: die zou de veiligheid ’s avonds en ’s nachts ten goede komen, zeker in de winter wanneer het al erg vroeg pikdonker kan zijn. Lier Woonplezier wil dit graag nog eens onder de aandacht brengen en ook de vraag stellen waarom het hierrond al tien maanden oorverdovend stil is?

Kom op vrijdagavond 22 november vanaf 19u naar de Vesten ter hoogte van de Fr. Peltzerstraat (Lisperpoort). Breng zelf je elektrische lampion of zaklamp mee en neem deel aan de wandelzoektocht over de Vesten. De echte sportievelingen kunnen ook het rondje lopen, liefst goed verlicht. Je kan die avond ook genieten van een heerlijke kom warme soep. Lier Woonplezier wil hiermee aandacht vragen voor verlichting op de veiligste route om in onze stad van A naar B te geraken: de Vesten.

Praktisch

Wandelen, lopen of fietsen kan op eigen houtje. Maar het kan ook gezelliger door in groep het rondje te doen.
En misschien ontmoet je dan wel het wandel- of loopmaatje waar je al lang naar op zoek was?

 • Wandelen rond de vesten – in groep : vertrek om 19u
 • Lopen rond de vesten – in groep : vertrek om 19u15
 • Fietsen rond de vesten – in groep : vertrek om 19u15

Voor de wandelzoektocht (op een deel van de vesten) kan je tussen 19u en 20u doorlopend vertrekken ter hoogte van Frederik Peltzerstraat.

Wil je zelf reclame maken voor deze actie?

2 gedachtes over “Aandacht voor verlichting op de Vesten”

 1. Goedenavond,

  Indien de verlichting net zo discreet en milieubewust wordt als in het stuk van de Peltzerstraat tot aan het Spui, ben ik akkoord. De erg onnatuurlijke oranje megalichten aan bijvoorbeeld de Binnennete langs de oever vind ik vreselijk lelijk en irritant. Het schijnt recht in de ogen. Ik kan me inbeelden dat dat voor de dieren, bomen en planten die daar leven ook niet gezond is.

  Het voordeel van het niet verlichten, is dat de rust daar nu wel gevrijwaard blijft (voor de mens en ‘de rest van de natuur’).

  Ik weet ook niet of het er veiliger op zou worden. Je zit daar afgeschermd door de bomen en de verlichting kan ook mensen met minder goede bedoelingen aantrekken … Anderzijds zal het in de stad ook niet overal veilig zijn.

  Verder heb ik nog een bedenking over de verkeerssituatie op de vesten. Zoals velen blijkbaar NIET weten (of willen weten), mag je daar van zaterdagmiddag tot zondag NIET fietsen. Een zaligheid voor de wandelaar, ALS deze regel gerespecteerd zou worden! Dat zou dan de enige plek zijn in Lier waar je niet voortdurend je kinderen bij hun jas moet grijpen of achterna roepen dat ze moeten oppassen, voortdurend over je schouder kijkend! Helaas …
  Mij zou het interessanter lijken de weg op te delen in een deel voor voetgangers en een deel voor fietsers. Op duidelijke wijze dan. Zo kan iedere zachte weggebruiker de ganse week genieten van deze mooie, gezonde en veilige doorgang. Een ideetje voor Lier Woonplezier?

  Vriendelijke groet,

  Myriam.

 2. Het verlichten van de Vesten zou prachtig zijn. Ik steun jullie initiatief 100%. In de winter zijn de Vesten nauwelijks bruikbaar omdat het zo vroeg donker wordt.

  Ik vrees echter dat we realistisch moeten zijn: er zal niets van in huis komen.

  Twee belangrijke redenen:

  1) het stadsbestuur geeft geen prioriteit aan zwakke weggebruikers (een fietssuggestiestrook wordt al ervaren als iets uitermate progressief… ‘kijk eens hoe goed we bezig zijn’).

  2) het stadsbestuur moet besparen en het verlichten van de vesten is geen goedkoop project: er moeten leidingen worden aangelegd (veel werkuren aan hoog tarief nutsmaatschappij), verlichtingspalen geïnstalleerd (moderne verlichtingspalen zijn erg duur), alles moet worden gekeurd en onderhouden, de elektriciteit betaald, … voor de vuist weg zou het me niet verbazen als je meteen tegen een half miljoen euro aankijkt voor het volledige circuit van de Vesten.

  Een droom van een plan, maar ook niet meer dan een droom van een plan.

Reacties zijn gesloten.