Lier Woonplezier vraagt aandacht voor luchtkwaliteit

Het is in Lier slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij. In de Lierse binnenstad vond men te hoge concentraties van stikstofoxiden en van zwarte koolstof, een bijzonder schadelijk soort fijn stof. Vooral in smalle straten met hoge bebouwing en veel autoverkeer worden de veilige normen overschreden. En dat is niet onschuldig. Deze stoffen veroorzaken problemen met de luchtwegen en doen het aantal ziekenhuisopnames toenemen. De zwarte koolstof (vooral dieselroet), is bovendien kankerverwekkend.

Concentratie stikstofoxide
Concentratie zwarte koolstof

Het stadsbestuur mag het probleem van de luchtkwaliteit niet naast zich neerleggen. Lier moet een aangename woon-, werk- en winkelstad blijven, de luchtkwaliteit moet dus beter. Lier Woonplezier vraagt dan ook met aandrang om maatregelen die het autoverkeer door het centrum drastisch terugdringen. We formuleerden daarvoor ook al concrete en haalbare voorstellen in het ‘Leefbaar Lier’ mobiliteitsplan.

Een jaar geleden stapte Lier Woonplezier ook met een concreet voorstel naar de mobiliteitsraad om de luchtkwaliteit in het centrum te meten. Dit werd positief onthaald, en de stad zou dit financieel ondersteunen. Maar het blijft, ook na een jaar, bij beloftes. Lier Woonplezier hoopt dat deze nieuwe cijfers, die slechter zijn dan verwacht, een nieuwe impuls geven.

Een gedachte over “Lier Woonplezier vraagt aandacht voor luchtkwaliteit”

 1. Als er al iets ondernomen wordt om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren, dan hoop ik van harte dat er in de Veldstraat ook iets gedaan wordt.
  Wij hebben hier dagelijks sterk geconcentreerd vrachtwagenverkeer. Als we onze ramen op draaikip open zetten, zitten onze vensterbanken onder een laag zwart stof.
  Dit heb ik al dikwijls aangehaald, telkens er melding gemaakt werd van de luchtkwaliteit.
  Er werd menig keer op gereageerd, maar oplossingen worden er blijkbaar niet gevonden voor onze straat.
  Men heeft het slechts altijd over het stadscentrum van Lier, maar onze kleine, korte straat ontlasten van al dat vrachtwagenverkeer, dat kan blijkbaar niet.
  Wij zullen op termijn mogen ziek worden of kanker krijgen.

Reacties zijn gesloten.