Mijn Korte Ritten

Een groot deel van onze verplaatsingen is korter dan 5 kilometer, ook in Lier. Heel wat van die verplaatsingen doen we standaard met de wagen, zonder er echt over na te denken. De campagne ‘Mijn Korte Ritten’ wil mensen stimuleren om korte afstanden vaker te voet of met de fiets te doen. Ze loopt elk jaar van 21 maart tot 21 april.

Ook dit jaar doet Lier Woonplezier als onafhankelijke groep mee met de campagne. Lier Woonplezier was vorig jaar met zo’n veertig leden de derde grootste onafhankelijke groep in heel Vlaanderen. We hopen natuurlijk dat er dit jaar minstens evenveel mensen met ons meedoen.

Schrijf je nu in voor Mijn Korte Ritten!

Met onze deelname willen we 3 zaken in de kijker zetten

  1. We willen tonen dat je ook zelf een belangrijk steentje kunt bijdragen tot een autoluwe stad en dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur is.
  2. We willen mensen bewust maken van de vele korte verplaatsingen die ze maken. Als ze hiervoor vaker te voet of met de fiets gaan, levert dat winst op voor de eigen gezondheid, het milieu en de rust en veiligheid in de stad.
  3. De stad Lier neemt sinds 2013 niet meer deel aan sensibiliserende acties zoals de ‘Autoloze Zondag’ of ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. We veronderstellen dat het stadsbestuur duurzame mobiliteit ook belangrijk vindt. Door dit soort acties links te laten liggen geeft de stad een tegenstrijdige boodschap, die een belangrijke impact heeft op hoe mensen zich gaan gedragen. Deelname is nochtans gratis of alleszins erg goedkoop. Lier Woonplezier wil de stad aanmoedigen om ook vanuit het beleid opnieuw deel te nemen aan dergelijke acties en zo het grote publiek te bereiken.
Mijn Korte Ritten wordt georganiseerd door Mobiel 21
Mijn Korte Ritten wordt georganiseerd door Mobiel 21

Meedoen met Mijn Korte Ritten houdt in dat je elke dag bijhoudt welke afstanden je te voet of met de fiets aflegt, die je ook met de auto had kunnen doen. Een pleziertochtje met de fiets of een recreatieve wandeling tellen dus niet, maar wel je dagelijkse rit naar de supermarkt die je nu al met de fiets doet.

Om kans te maken op één van de prijzen kan je je ook gewoon onder je eigen naam registreren op de website van Mijn Korte Ritten. Of je kan samen met je vereniging of vrienden je eigen groep oprichten.

We hopen dat veel Lierenaars meedoen en zo hun eigen steentje bijdragen tot een autoluwere en schonere leefomgeving.